Merle Women’s Health

Voor het diagnosticeren van een fysieke klacht is vaak nodig om naar het bredere plaatje te kijken. Dat doen ze bij Merle Women’s Health onder meer met echografie.

Lees verder…

Merle Women’s Health verbetert vrouwenzorg met geavanceerde echografie

De toegevoegde waarde van echografie bij een vrouwenkliniek

Een team bestaande uit psychiaters, gynaecologen, verpleegkundigen, hormoontherapeuten, psychologen en andere medische specialisten vormt samen Merle Women’s Health (MWH), gevestigd in Amersfoort. Deze nieuwe kliniek specialiseert zich in zowel de diagnostiek als behandeling van vrouwen, met name bij klachten die mentaal en fysiek van aard zijn. We spraken met Titia Sluiter, de directrice van Merle Women’s Health, over hoe zij hun expertise versterken door het gebruik van echografie.


Het bredere plaatje

Merle Women’s Health is voortgekomen uit het Autisme Spectrum Centrum (ASC) en de MEIgroep, waarvan ik samen met Younes Baoutou mede-eigenaar ben,” legt Titia uit “We merkten dat we veel vrouwen behandelden met klachten die in de reguliere zorg vaak niet serieus genomen worden. Vrouwen hebben een specifieke benadering nodig in diagnostiek als ook in de behandeling. Voor het diagnosticeren van een fysieke klacht is vaak nodig om naar het bredere plaatje te kijken. Dat gebeurt in de reguliere zorg vaak niet.”


Een voorbeeld hiervan zijn overgangsklachten. “Deze kunnen een uitvergroting zijn van klachten die al langer spelen, zoals ADHD, ASS, hartproblemen of andere aandoeningen zoals fybromyalgie, migraine, slaapstoornissen. Vrouwen krijgen soms ten onrechte de diagnose burn-out, of worden van het kastje naar de muur gezonden, terwijl de overgang een duidelijke oorzaak kan zijn van hun fysieke en mentale klachten. Bij Merle Women’s Health kijken we daarom verder.”


Onderzoek onderbouwen

“Naast mentaal onderzoek doen onze specialisten ook bloedonderzoek, maken hartfilmpjes en voeren echografisch onderzoek uit,” vervolgt Titia. “We hebben onlangs geïnvesteerd in de benodigde apparatuur, waaronder de ACUSON Juniper echo-apparatuur aangeschaft via Van Vliet Diagnostics, voorzien van drie verschillende transducers.” Dit allround echografiesysteem is qua formaat kleiner en lichter dan vergelijkbare echosystemen. Het is zeer eenvoudig te manoeuvreren en biedt mogelijkheden om vrijwel alle soorten onderzoeken uit te voeren op elk type patiënt, ongeacht gewicht, grootte of conditie. De drie transducers die Merle Women’s Health gebruikt, worden door de echografisten voornamelijk ingezet om echo’s te maken van de buik (abdomen), bloedvaten, spiergroepen en inwendige organen.


“We gebruiken echo’s om onze onderzoeken te staven, niet alleen om diagnoses te stellen. Het is nuttig om met behulp van echo’s bepaalde aandoeningen uit te sluiten, maar ons hoofddoel is te achterhalen waar de klachten precies vandaan komen. Zo kunnen we patiënten gericht helpen en eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis.”


Titia en haar team zetten zich voortdurend in om hun onderzoeksmethoden, waaronder echografie, te verbeteren. “We hebben diverse echografiecursussen gevolgd bij de Nederlandse Echografie Academie (NEAc) op het hoofdkantoor van Van Vliet en gebruiken de medische messenger-app Doctolib Siilo voor het uitwisselen van kennis tussen echografisten. Ik heb ook een mobiel echosysteem dat ik mee naar huis neem om verder te oefenen, gelukkig mag ik dat op mijn volwassen kinderen en man doen.”


Investering van ondergeschikt belang

Over de investering in de echografie apparatuur zegt Titia: “Het is voor ons van ondergeschikt belang dat de investering zichzelf terugverdient. Hoewel veel van onze echo’s worden vergoed door de verzekeraars. Belangrijker is dat we onze zorg voor vrouwen kunnen verbeteren en onze expertise kunnen uitbreiden.


Vanaf 1 mei 2024 zal MWH, samen met het Autisme Spectrum Centrum en de MEIgroep, verdergaan als het Algemeen Specialistisch Expertise centrum. “De wachtlijsten in de zorg zijn groot, als we willen zouden we onze kliniek kunnen verdriedubbelen. Wellicht dat we in de toekomst daarom nog wel een tweede echoapparaat aanschaffen. Maar eerst gaan we de wachtlijsten aanpakken en onze expertises stabiliseren,” besluit Titia.

"Het is nuttig om met behulp van echo’s bepaalde aandoeningen uit te sluiten, maar ons hoofddoel is te achterhalen waar de klachten precies vandaan komen. Zo kunnen we patiënten gericht helpen."
Titia Sluiter
Directrice

Wilt u weten wat een echografie voor uw kliniek kan betekenen?

"Het is nuttig om met behulp van echo’s bepaalde aandoeningen uit te sluiten, maar ons hoofddoel is te achterhalen waar de klachten precies vandaan komen. Zo kunnen we patiënten gericht helpen."
Titia Sluiter
Directrice

Wilt u weten wat een echografie voor uw kliniek kan betekenen?

Scroll naar boven