Noordwest Ziekenhuisgroep

Ontdek hoe Noordwest Ziekenhuisgroep en Van Vliet Medical Supply gezamenlijk de grenzen verleggen in endoscoop reiniging en droging met de nieuwste scopendroogkasten voor optimale hygiëne en patiëntenzorg.

Lees verder…

Optimalisatie van endoscoopreiniging en -droging bij Noordwest Ziekenhuisgroep

Ziekenhuis gebruikt 11 scopendroogkasten voor optimale droging van diverse endoscopen

Noordwest Ziekenhuisgroep is een ziekenhuisorganisatie met locaties in Alkmaar, Den Helder, Heerhugowaard, Limmen, Schagen en Texel. Met 770 bedden, ruim 4.500 medewerkers, 550 vrijwilligers en zo’n 340 medisch specialisten is Noordwest Ziekenhuisgroep één van de grootste ziekenhuisorganisaties van Nederland. De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van de Noordwest Ziekenhuisgroep is gehuisvest in het Regionaal Logistiek Centrum in Alkmaar. De centrale reiniging voor flexibele endoscopen bevindt zich op de afdeling MDL, maar verleent ook haar diensten aan de afdelingen Urologie, KNO, Anesthesie, IC ,OK en Poliklinische OK.

 

Gabriel Hartkamp, coördinator R&D, licht de keuze voor deze zelfstandige reinigingsafdeling toe: “In de meeste huizen is de scopenreiniging een onderdeel van de CSA, maar wij hebben gekozen voor een afzonderlijke afdeling met een dedicated team per locatie. Deze keuze is mede ingegeven door de verspreide locaties in Alkmaar, Schagen en Den Helder. Dit heeft een heel positief effect op de kwaliteit van ons werk. Het feit dat wij van oudsher gevestigd zijn midden op de MDL-afdeling heeft als positief effect dat wij weinig tot geen transportschade hebben aan onze scopen.”

 

Droog- en opslagkast voor endoscopen

In 2019 werden in Alkmaar op de reinigingsafdeling 5 nieuwe geavanceerde Olympus ETD Doubles wasinstallaties geplaatst, ontworpen voor het grondig reinigen van endoscopen. Tegelijkertijd werden 11 splinternieuwe NG-800 scopendroogkasten door Van Vliet Medical Supply geïnstalleerd. “Met deze nieuwe wasinstallatie en uitbreiding van de scopendroogkasten hebben wij onze capaciteit aanzienlijk vergroot”, zegt Ton Demmers, medewerker reiniging & desinfectie. “En dat is nodig, omdat we dagelijks ongeveer 70 endoscopen reinigen. Bedenk dat een endoscoop meerdere keren per dag kan worden ingezet. Daarbij heeft bij de verbouwing er een interne centralisatie plaatsgevonden waarbij Urologie en KNO bij de MDL zijn gevoegd.”

 

Optimaal droogproces voor gereinigde endoscopen

Gereinigde endoscopen die niet onmiddellijk hergebruikt worden, ondergaan een geoptimaliseerd droogproces in de scopendroogkast. Hier worden ze gedroogd met behulp van de allernieuwste droogtechnologie. Twee afzonderlijke luchtstroomcycli drogen de endoscopen van binnen en van buiten. De binnenkant van de endoscopen wordt gedroogd met droge perslucht en de buitenkant met HEPA gefilterde lucht. Ton Demmers legt uit: “Elke endoscoop heeft een eigen toegewezen plaats in één van de scopendroogkasten. Dit minimaliseert het risico op kruisbesmetting. De droogkasten bieden ruimte voor 8 endoscopen van diverse merken zoals Olympus, Pentax, Fujifilm, Storz en Richard Wolf. Scopen worden tot wel 28 dagen in de droogkast opgeslagen voordat ze opnieuw gereinigd moeten worden. Het display toont precies hoeveel droogtijd een endoscoop nog nodig heeft en hoeveel dagen deze al in de kast hangt. Handige gekleurde indicatielampjes boven de beugels maken het droogproces nog inzichtelijker.”

 

Integratie met EPD

Gabriel Hartkamp benadrukt het grote voordeel van de nieuwe scopendroogkasten van Van Vliet Medical Supply namelijk de naadloze integratie met het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het ziekenhuis, genaamd HiX: “Dit garandeert een volledig gesloten track & trace-systeem, waarbij alle handelingen rondom de endoscoop nauwkeurig worden geregistreerd. Hierdoor is bijvoorbeeld exact te herleiden wanneer en hoe een endoscoop is gereinigd, door wie deze in de kast is geplaatst en bij welke patiënt deze is gebruikt. Ook de styling van de droogkast is erop vooruitgegaan, maar dat is van minder belang.”

 

Samenwerking en service

Zowel Gabriel Hartkamp als Ton Demmers zijn zeer tevreden over de samenwerking met Van Vliet Medical Supply. “Omdat wij zelf direct contact onderhouden met de medewerkers van Van Vliet en dat niet loopt via onze technische dienst of inkoop, is het contact uitstekend”, aldus Ton Demmers. “Het voelt bijna alsof we collega’s zijn.” Gabriel Hartkamp voegt toe: “Als wij bellen met een vraag dan wordt het direct opgepakt. Ik ben daarom blij dat de jaarlijkse validatie van de scopendroogkasten volgens de EN-16442 nu ook via Van Vliet Medical Supply verloopt. De service van Van Vliet is op en top.”

"Het display toont precies hoeveel droogtijd een endoscoop nog nodig heeft en hoeveel dagen deze al in de kast hangt. Handige gekleurde indicatielampjes boven de beugels maken het droogproces nog inzichtelijker."
Gabriel Hartkamp
Coördinator R&D

Optimaal endoscopen reinigen en drogen? Vraag tips van onze experts.

"Het display toont precies hoeveel droogtijd een endoscoop nog nodig heeft en hoeveel dagen deze al in de kast hangt. Handige gekleurde indicatielampjes boven de beugels maken het droogproces nog inzichtelijker."
Gabriel Hartman
Coördinator R&D

Optimaal endoscopen reinigen en drogen? Vraag tips van onze experts.

Scroll naar boven