Oogkliniek Den Haag

Wat als je van een casco ruimte een moderne kliniek met geclassificeerde medische ruimtes wilt maken? Voor die uitdaging stond Oogkliniek Den Haag recentelijk. Lees hoe zij dit aangepakt hebben. 

Lees verder…

Van Vliet realiseert moderne gekwalificeerde ruimte voor Oogkliniek Den Haag

Gekwalificeerde medische ruimte met o.a. ESD-vloer en geluidsisolatie

Op 1 juli 2023 opende Oogkliniek Den Haag, een zelfstandig behandelcentrum voor oogheelkunde, haar deuren in het pand de Haagsche Hub, midden in deelgebied Laakhaven/Hollands Spoor. Een strategisch gekozen locatie die zowel dicht bij het centrum is, goed bereikbaar is met auto en openbaar vervoer en met een enorme parkeergarage naast de deur. De ultramoderne kliniek strekt zich uit over de vijfde en zesde etage van het gebouw.

Ruim 40.000 patiënten bezoeken jaarlijks Oogkliniek Den Haag voor consulten en uiteenlopende oogbehandelingen, waaronder staaroperaties, glaucoombehandelingen, laserbehandelingen en ooglidcorrecties. In totaal omvat de kliniek een oppervlakte van 1.700 m2, met op de vijfde etage de spreekkamers, onderzoeksruimtes, behandelkamers en de backoffice. Op de zesde etage de voorbereidingsruimte en operatiekamer.

Ingrijpende verbouwing

Een grondige renovatie, uitgevoerd door Van Vliet Constructions en Van Vliet Projects in opdracht van Medexs, was nodig om de huidige professionele uitstraling te realiseren.

Patrick Tettero, operationeel directeur, legt uit: “Op een deel van de vijfde etage zat voorheen een uitgeverij. Die ruimte moest volledig gestript en met systeemwanden opnieuw opgebouwd worden. Het deel van deze verdieping waar de Consumentenbond voorheen zelf was gehuisvest was door hen al eerder voorzien van een nieuwe vloer en een nieuw systeemplafond. Boven dat systeemplafond zijn, ter hoogte van de systeemwanden, speciale drukschotten geplaatst ter verbetering van de overlangsgeluidsisolatie.”


De renovatie omvatte echter veel meer dan dat. Zo werd op de zesde verdieping een hypermodern operatiecomplex gerealiseerd met in de operatiekamer een ESD-vloer (antistatische/elektrisch geleidende vloer) voorzien van holplinten langs de muren voor naadloze aansluiting tussen vloer en wand. En werd er overal nieuwe elektra aangebracht. Voor de luchtbehandeling in de kliniek werd op dezelfde etage een speciale technische ruimte ingericht met een standalone luchtbehandelingsinstallatie (LBK). Daarmee wordt optimale luchtkwaliteit en luchtdruk in de operatiekamer gewaarborgd. Om deze reusachtige installatie te kunnen plaatsen moest een staalconstructie worden aangelegd om het gewicht van de installatie goed te verdelen.

Optimale flow

Bij het ontwerp van de ruimtes had Patrick Tettero een duidelijke visie voor ogen: “Onze doelstelling was om een open en lichte omgeving te creëren met zachte, organische elementen. Daarom zie je veel ronde vormen terugkomen – zelfs in onze wanden – en hebben we relatief grote, open wachtruimtes met veel daglicht. We hebben bewust gekozen voor zachte kleuren, met houten accenten in de openbare ruimtes, witte tinten in de spreekkamers en een kalmerend blauw voor de invasieve ruimtes.

Bovendien hebben we de patiëntenstroom geoptimaliseerd door gerelateerde medische functies dichtbij elkaar te plaatsen. Dat resulteert in korte looproutes voor patiënten. We hebben bijvoorbeeld in de voorbereidingsruimte naast de operatiekamer een toilet, zodat patiënten het OK-complex niet hoeven te verlaten vlak voor de operatie. Het is logisch zoals het nu is, maar het is makkelijk om zulke details te vergeten. Goed overleg tussen eindgebruikers, opdrachtgever en uitvoerder over wensen en mogelijkheden heeft het resultaat zeker beter gemaakt.”

Tettero voegt toe: “Ons hoofddoel was om de ruimte optimaal in te richten voor onze gebruikers, maar technische expertise is niet onze specialiteit. Gelukkig beschikken de jongens van Van Vliet Constructions en Van Vliet Projects wel over deze kennis. Ze hebben beoordeeld en berekend of onze wensen constructie technisch haalbaar waren. Dankzij goede communicatie en wederzijds vertrouwen hebben we samen een resultaat bereikt waar ik buitengewoon tevreden mee ben. De zachte, frisse en professionele uitstraling van de ruimtes wordt sterk gewaardeerd door onze patiënten en collega’s.”

"Goed overleg tussen eindgebruikers, opdrachtgever en uitvoerder over wensen en mogelijkheden heeft het resultaat zeker beter gemaakt."
Patrick Tettero
Operationeel directeur

Van uw casco ruimte een volwaardige kliniek maken?

"Goed overleg tussen eindgebruikers, opdrachtgever en uitvoerder over wensen en mogelijkheden heeft het resultaat zeker beter gemaakt."
Patrick Tettero
Operationeel directeur

Van uw casco ruimte een volwaardige kliniek maken?

Scroll naar boven