Jeroen Bosch Ziekenhuis

Op de afdeling Beeldvormende Technieken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ‘s-Hertogenbosch worden jaarlijks meer dan 250.000 radiologische onderzoeken verricht voor ongeveer 200.000 patiënten. Vanaf februari 2024 worden 17 nieuwe ACUSON Sequoia echografiesystemen van Siemens Healthineers gefaseerd in gebruik genomen. Deze worden geleverd door Van Vliet Diagnostics.

Lees verder…

Afdeling Beeldvormende Technieken van Jeroen Bosch Ziekenhuis kiest voor toekomstbestendige echo-systemen

Verbeterde kwaliteit en efficiëntie voor patiënten en zorgprofessionals

Op de afdeling Beeldvormende Technieken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ‘s-Hertogenbosch worden jaarlijks meer dan 250.000 radiologische onderzoeken verricht voor ongeveer 200.000 patiënten. Deze afdeling speelt een essentiële rol in het diagnosticeren van ziekten voor zowel medisch specialisten als huisartsen in de regio. Ruim één derde van de onderzoeken wordt uitgevoerd op door de huisarts doorverwezen patiënten.


Harm Geraedts, Manager Bedrijfsvoering bij JBZ, biedt inzicht in deze omvangrijke patiëntengroep: “Naast onze hoofdlocatie in ‘s-Hertogenbosch, hebben we ook JBZ Dichtbij locaties in Boxtel, Drunen, Rosmalen, en Zaltbommel. We bedienen daarmee niet alleen onze eigen patiënten, maar ook de eerstelijns diagnostiek. We zien een toenemende vraag naar beeldvormingsonderzoeken, mede door de poortwachtersfunctie van huisartsen.”


Kwaliteitsverschil tussen systemen

Vanaf februari 2024 worden 17 nieuwe ACUSON Sequoia echografiesystemen van Siemens Healthineers gefaseerd in gebruik genomen. Deze worden geleverd door Van Vliet Diagnostics. Pieter-Bas van Ravenswaaij, Unithoofd Beeldvormende Technieken, legt uit: “Twee jaar geleden hebben we een start gemaakt met de vervanging van een groot deel van onze beeldvormende apparatuur, waaronder de echografiesystemen. Onze echo-apparatuur bestond uit verschillende systemen, wel vrijwel allemaal van dezelfde leverancier maar niet uit dezelfde lijn of generatie. Daardoor verschilden zij onderling op het gebied van beeldkwaliteit en gebruiksgemak. We hadden de keuze om alle systemen in één keer te vervangen of te kiezen voor gefaseerde vervanging. Dan blijft echter het probleem bestaan dat niet alle systemen uit dezelfde serie komen. We kozen dus voor een big-bang.”


State-of-the-art clausule

“Een echoapparaat is een emotioneel apparaat voor gebruikers, omdat het zo dicht bij de patiënt komt,” vervolgt Harm. “Daarom is het van belang om de juiste keuze te maken en gebruikers bij het proces te betrekken.” Na een succesvolle proefperiode viel de keuze op de ACUSON Sequoia vanwege zijn bewezen prestaties en geavanceerde technologie. “We hebben uiteindelijk voor de ACUSON Sequoia gekozen omdat dit systeem de allernieuwste technologie bevat maar zich ook al wereldwijd heeft bewezen. We wilden de zekerheid dat we investeerden in een systeem dat niet binnen enkele jaren van de markt wordt gehaald.” Pieter-Bas vult aan: “Daarnaast hebben we met de state-of-the-art clausule van Van Vliet Diagnostics de garantie dat de echoapparatuur altijd meegroeit op het Sequoia platform. Software-updates worden altijd doorgevoerd en Van Vliet ondersteunt ons als hardwarecomponenten vervangen moeten worden.”


Gestandaardiseerde werkwijze

Pieter-Bas benadrukt de voordelen van het werken met uniforme systemen over alle JBZ-locaties. “Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van zorg een flinke impuls krijgt. Gebruikers raken sneller gewend aan het systeem en bouwen snel routine op wanneer zij op alle locaties met dezelfde apparatuur werken. Je hebt dan bijvoorbeeld te maken met dezelfde presets, kwaliteit en ergonomie.”


Naast de ACUSON Sequoia systemen heeft JBZ ook geïnvesteerd in twee mobiele ACUSON P500 echografiesystemen voor gebruik in huisartsenpraktijken. Deze systemen worden ingezet bij verschillende regionale huisartspraktijken waar JBZ-radiologen echo-onderzoek uitvoeren bij patiënten die geen spoedzorg nodig hebben. “Dit is prettig voor de patiënten, omdat ze niet naar het ziekenhuis hoeven te komen. Deze dienstverlening past volledig in onze toewijding aan het leveren van hoogwaardige zorg en het faciliteren van toegankelijke diagnostische services in en rond ‘s-Hertogenbosch,” aldus Harm.


Zowel Harm als Pieter-Bas zijn zeer tevreden over deze dienstverlening van Van Vliet Diagnostics. Harm zegt: “Met Van Vliet Diagnostics hebben we een betrouwbare partner die constructief meedenkt en over veel kennis beschikt. Zij hebben ook meegedacht over de uitrusting, de benodigde transducers, training en de uitrol binnen de organisatie, die binnen 6 maanden afgerond zal zijn.” De eerste vier systemen worden ingezet op het borstcentrum (mammografie) en op de interventieradiologie. Uitrol van de overige systemen op de rest van de afdeling, het vaatlaboratorium en de JBZ Dichtbij locaties volgen nog voor de zomer. Met deze geavanceerde echo-systemen is het JBZ klaar voor de toekomst van radiologie, met betere beeldkwaliteit, gestroomlijnde workflows en optimale zorg voor patiënten.

"We hebben uiteindelijk voor de ACUSON Sequoia gekozen omdat dit systeem de allernieuwste technologie bevat maar zich ook al wereldwijd heeft bewezen. We wilden de zekerheid dat we investeerden in een systeem dat niet binnen enkele jaren van de markt wordt gehaald."
Harm Geraedts
Manager Bedrijfsvoering

Gaat u binnenkort uw echografie-apparatuur vervangen?

"We hebben uiteindelijk voor de ACUSON Sequoia gekozen omdat dit systeem de allernieuwste technologie bevat maar zich ook al wereldwijd heeft bewezen. We wilden de zekerheid dat we investeerden in een systeem dat niet binnen enkele jaren van de markt wordt gehaald."
Harm Geraedts
Manager Bedrijfsvoering

Gaat u binnenkort uw echo-apparatuur vervangen?

Scroll naar boven