Isala ziekenhuis
Lees hoe Patricia Smulders, DSRD, samen met haar team de hoogste normen voor veiligheid en controle handhaaft, en hoe recente samenwerking met Van Vliet Medical bijdraagt aan efficiënte en uniforme reiniging en droging van flexibele endoscopen.
- Ziekenhuis
- Zwolle
Isala ziekenhuis optimaliseert voortdurend processen rondom reiniging en droging van endoscopen
In streven naar hoogste niveau van veiligheid en zorg
Isala is een groot regionaal, topklinisch ziekenhuis en traumacentrum met twee ziekenhuislocaties in Zwolle en Meppel en poliklinieken in Heerde, Kampen en Steenwijk. Patricia Smulders is opgeleid als Analist Medische Microbiologie. Al geruime tijd werkt zij bij het Isala ziekenhuis als deskundige op het gebied van scopenreiniging en -desinfectie (DSRD). Samen met haar collega’s is zij verantwoordelijk voor de reiniging, desinfectie en droging van scopen.
Patricia vertelt hoe ze in deze rol terecht is gekomen: “In het verleden bestond de functie van DSRD niet, maar na enkele incidenten in Nederland heeft de inspectie bepaald dat elk ziekenhuis iemand in dienst moet hebben die deskundig toezicht houdt op de kwaliteit van scopenreiniging, desinfectie en droging. Dat leek me een mooie uitdaging, dus ik ben ingestapt. Mijn functie valt nu onder de afdeling Infectiepreventie en dus onder de eindverantwoordelijkheid van de artsen-microbioloog. In veel ziekenhuizen is dit een taak die wordt gecombineerd met functies zoals Deskundige Steriel Medische Hulpmiddelen (DSMH) of Deskundige infectiepreventie, maar bij Isala is het een aparte functie.” In haar rol streeft Patricia ernaar om samen met verschillende afdelingen de processen te verbeteren en te voldoen aan de hoogste normen voor controle en veiligheid. In de afgelopen jaren zijn er al verschillende verbeteringen doorgevoerd om de kwaliteit van scopenreiniging, desinfectie en droging te optimaliseren.
Patricia benadrukt het belang van het grondig reinigen, desinfecteren en drogen van flexibele endoscopen. Ze legt uit: “We willen ervoor zorgen dat onze flexibele endoscopen bij elk gebruik veilig zijn voor de patiënt. In Zwolle hebben we daarom gespecialiseerde reinigings- en desinfectiemedewerkers op de afdelingen MDL en Urologie, die de gebruikte endoscopen nauwkeurig reinigen. Vroeger deed de verpleegkundige dit, maar nu hebben we gespecialiseerd personeel.” Na gebruik van de endoscoop op de behandelkamer wordt het instrument naar de reinigingsplek getransporteerd, waar een lektest wordt uitgevoerd. Vervolgens wordt de endoscoop handmatig voorgereinigd door een R&D-medewerker en gedesinfecteerd in een speciale scopen desinfectiemachine. De endoscoop kan dan opnieuw worden gebruikt of worden opgeborgen in speciale scopendroogkasten. Alle aanwezige kanalen van de endoscoop worden aangesloten in de endoscopendroogkast om optimale droging te garanderen. “Uiteraard worden alle scopen volledig gevolgd met ons track & trace systeem. En er worden regelmatig audits uitgevoerd om de correcte uitvoering van deze taken te waarborgen”, besluit Patricia.
[tekst gaat verder onder de foto’s]
Nieuwe scopendroogkasten
In de wens om haar faciliteiten te verbeteren en uit te breiden, zijn recentelijk bij Isala Zwolle twee nieuwe scopendroogkasten van Van Vliet Medical op de afdeling Long geplaatst en één gekoppelde droogkast op de afdeling MDL. Patricia merkt op: “De reinigingsafdeling van de MDL wordt momenteel verbouwd, zodat we uiteindelijk een gescheiden vuile en schone zijde en de juiste routing voor de endoscopen hebben. De verbouwing duurt nog even, maar de nieuwe droogkasten hebben we in ieder geval al. Op de afdelingen KNO en Urologie staan ook meerdere droogkasten van Van Vliet, zowel nieuwe als oudere modellen.”
Enthousiast vertelt Patricia over de droogkasten van Van Vliet Medical: “We zijn al jaren gebruiker van hun droogkasten en zijn zeer tevreden. Vooral de communicatie met de ervaren medewerkers van Van Vliet is van grote waarde. Ze begrijpen waarover ze praten en we delen hetzelfde doel, namelijk optimale veiligheid voor de patiënt garanderen. Als er iets niet volgens plan verloopt, denken ze bij Van Vliet altijd met ons mee. Bijvoorbeeld, recentelijk hadden we een andere houder nodig voor een scoop op de afdeling KNO, en Van Vliet adviseerde ons hierin. Uiteindelijk kon onze eigen afdeling Medische Techniek hier iets voor ontwikkelen. Ook hebben ze speciale V-houders geleverd zodat de scopen niet op de bodem van de kast hangen. Bij Van Vliet denken ze niet vanuit de commercie maar vooral aan wat het beste is voor de klant.”
Om deze reden is onlangs op de nieuwe centrale reinigingsafdeling op locatie Meppel gekozen voor de scopendroogkasten van Van Vliet. Patricia legt uit: “In Meppel hebben ze voor de nieuwbouw besloten om één centrale reinigingsafdeling te maken voor de verschillende disciplines. In de oudbouw gebruikten we scopendroogkasten van een andere leverancier, maar we wilden graag dezelfde leverancier voor de locaties Meppel en Zwolle. Als we overal met dezelfde kasten werken, kunnen reinigings- en desinfectiemedewerkers eenvoudig rouleren, omdat ze dan weten hoe de kasten werken.” Na het opstellen van het eisenpakket en overleg met verschillende belanghebbenden is uiteindelijk gekozen voor twee geschakelde scopedroogkasten van Van Vliet, waarmee 32 droogplekken zijn gecreëerd. Patricia concludeert: “Persoonlijk maakt het mij niet uit welke kasten we gebruiken, zolang de kast maar doet wat het moet doen. Maar ik ben wel blij dat we de samenwerking met Van Vliet voort kunnen zetten.”
Patricia ziet in de toekomst nog meer mogelijkheden om het proces rondom reiniging en droging van endoscopen verder te verbeteren. Zij kijkt uit naar de ontwikkelingen rondom het automatisch voorreinigen van de endoscopen als vervanging van de handmatige reiniging met raggertjes en ziet ook dat het desinfecteren met UV licht voor scopen zonder inwendige kanalen een goede optie is. “Al deze ontwikkelingen dragen bij aan het streven naar het hoogste niveau van veiligheid en zorg voor de patiënt.”