Verloskundepraktijk Klein & Puur

Sinds de oprichting van hun verloskundepraktijk vertrouwen de verloskundigen van Klein & Puur voor deze medische controles op echoapparatuur van Siemens Healthineers. Lees hier wat de voordelen zijn van het gebruik van echografie in de verloskundepraktijk.

Lees verder…

Echoapparatuur bij verloskundepraktijk Klein & zorg voor continuïteit en kwalitatieve zorg

De voordelen van echografie in de verloskundepraktijk

Midden in het hart van Westland in Zuid-Holland, ligt het charmante dorpje De Lier. Vijf jaar geleden, in 2019, besloten de oud-klasgenoten en dorpsgenoten Mellanie Noordam en Liza van Antwerpen om hier hun eigen verloskundepraktijk te starten, genaamd Klein & Puur. Het werd de eerste verloskundepraktijk van De Lier. Hoewel ze nog maar 25 jaar oud waren, hadden Mellanie en Liza een heldere visie over de werkwijze van hun praktijk.

 

 

Liza deelt haar ervaringen: “Bij de stageplekken waar ik eerder werkte en later ook praktijken, was er soms maar tien minuten beschikbaar per cliënt. Er was weinig tijd en aandacht om echt te kunnen luisteren hoe het met iemand gaat. Dat wilde ik in mijn eigen praktijk totaal anders aanpakken.” Klein & Puur staat daarom synoniem voor ruime tijd en persoonlijke aandacht. “Onze doelstellingen bereiken we door de nodige tijd te investeren in elke zwangere, met genoeg ruimte voor zowel sociale interacties als medische controles.”

 

 

Standaard echo’s

Voor deze medische controles vertrouwen de inmiddels vier verloskundigen van Klein & Puur op echoapparatuur van Siemens Healthineers. Bij de oprichting van de praktijk schaften zij direct een ACUSON NX3 Elite ultrasound systeem aan. Liza benadrukt het belang hiervan: “De mogelijkheid om echografie in eigen huis te kunnen doen, is de afgelopen tien jaar een must geworden in de verloskunde. Het maken van echo’s is cruciaal voor de zwangerschapscontroles en heeft als bijkomend voordeel dat zwangere vrouwen in een vroeg stadium gerustgesteld kunnen worden. Dat scheelt veel tijd aan telefoontjes. Daarom bieden we standaard meerdere echo’s aan.”

 

 

De standaard echo’s zijn onder meer de vroege echo bij 7 à 8 weken zwangerschap om vast te stellen of er een kloppend hartje te zien, en de liggingsecho, rond 35 weken zwangerschap om te kijken of het hoofdje van de baby naar beneden ligt. Voor de medische 20 weken echo, met als doel eventuele ernstige lichamelijke afwijkingen te ontdekken bij het kind, wijken cliënten uit naar het prenataal centrum ‘de Look’ in Den Hoorn. Z’n 70 procent van de echo’s die wekelijks in de praktijk worden uitgevoerd, ongeveer 30 stuks, kunnen gedeclareerd worden bij de verzekering.

 

 

Hogere vraag

Met de groei van de praktijk, een toenemend aantal echoscopisten binnen de praktijk en een hogere vraag naar meer frequent uitgevoerde echo’s, was het noodzakelijk de capaciteit voor echo’s uit te breiden. In april 2024 kocht de praktijk daarom het nieuwste model van Siemens Healthineers, de ACUSON Maple, geleverd door Van Vliet Diagnostics. “Onze contactpersoon bij Siemens Healthineers was overgestapt naar Van Vliet Diagnostics, maar we hebben altijd contact gehouden. Hij heeft bewezen een betrouwbare probleemoplosser te zijn, dus hadden we er volledig vertrouwen in dat hij ons wederom het juiste systeem zou leveren,” aldus Liza.

 

 

Instapmodel met nieuwste technologie

Dat werd de ACUSON Maple, een instapmodel echoapparatuur, die voorzien is van de nieuwste technologieën. De apparatuur werd geleverd met twee verschillende transducers, voor uitwendig en inwendig onderzoek. Liza vertelt enthousiast over de eerste ervaringen: “Hoewel we het systeem pas enkele weken gebruiken en ik nog moet wennen aan het werken met dit systeem, merk ik dat er een aantal nieuwe functionaliteiten zijn die handig zijn. Zo kun je met één druk op de knop schakelen tussen de twee transducers. Verder is de beeldvorming mooier, scherper en ook sneller dan het oudere systeem en zijn er ook handige AI-functies die we gebruiken. Zo zet het systeem automatisch al de stipjes bij het meten van de omvang van het buikje van de foetus. Dan is het een kwestie van een beetje bijwerken, maar dat scheelt enorm veel tijd.” Bijkomend voordeel is dat de foto’s en data direct gekoppeld kunnen worden met het patiëntendossier. “Dat werkt nu helaas nog niet helemaal goed; de foto’s worden gekoppeld maar de data nog niet. De verwachting is dat dit spoedig opgelost wordt.”

 

De aanwezigheid van dergelijk geavanceerd echoapparatuur in een dorpspraktijk als Klein & Puur is niet alleen een teken van vooruitgang maar benadrukt ook de toewijding van Klein & Puur aan kwalitatieve zorg. “Het is bijzonder dat wij, in onze kleine dorpspraktijk, toegang hebben tot zulke geavanceerde apparatuur,” concludeert Liza trots.

"Het maken van echo's is cruciaal voor de zwangerschapscontroles en heeft als bijkomend voordeel dat zwangere vrouwen in een vroeg stadium gerustgesteld kunnen worden. Dat scheelt veel tijd aan telefoontjes."
Liza van Antwerpen
Verloskundige

Wilt u weten wat een echografie voor uw praktijk kan betekenen?

"Het maken van echo's is cruciaal voor de zwangerschapscontroles en heeft als bijkomend voordeel dat zwangere vrouwen in een vroeg stadium gerustgesteld kunnen worden. Dat scheelt veel tijd aan telefoontjes."
Liza van Antwerpen
Verloskundige

Wilt u weten wat een echografie voor uw praktijk kan betekenen?

Scroll naar boven