AniCura Medisch Centrum voor Dieren
Het AniCura Medisch Centrum voor Dieren (MCD) heeft onlangs hun mogelijkheden op het gebied van diagnostische beeldvorming aanzienlijk hebben verbeterd met de komst van het MAGNETOM Sempra MRI-systeem.
- Dierenkliniek
- Amsterdam
Van Vliet Healthcare bouwt mee aan MRI-kooi bij AniCura Medisch Centrum voor Dieren
Voor de komst van het MAGNETOM Sempra MRI-systeem
Binnen enkele jaren is AniCura uitgegroeid tot een internationaal bekend merk in de diergeneeskunde, met meer dan 450 dierenklinieken in Europa en 100 in Nederland. AniCura staat voor diergeneeskunde van de hoogste kwaliteit. En dat zie je overal terug. Zo ook bij één van hun Nederlandse verwijsklinieken, het AniCura Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, waar ze onlangs hun mogelijkheden op het gebied van diagnostische beeldvorming aanzienlijk hebben verbeterd met de komst van het MAGNETOM Sempra MRI-systeem.
Het MCD is, na de Universiteitskliniek in Utrecht, één van de grootste dierenklinieken van Nederland. De kliniek is 24/7 open en onderzoekt en behandelt dieren op verwijzing van een dierenarts of in geval van spoed. Sinds 1 november 2016 is MCD aangesloten bij AniCura. In totaal werken ruim 110 mensen bij het AniCura MCD verdeeld over 5 verschillende afdelingen, waaronder de afdeling Radiologie.
Vervanging van MRI
“Onze 5 radiologen vertrouwen al jaren op MRI-scans voor diagnoses”, aldus Sarah Andrews, een van de paraveterinairen van de afdeling radiologie. “Maar de technologie evolueert snel. Zo zijn er nu MRI-systemen die beschikken over AI-functionaliteit. Ons verouderde MRI-systeem liet qua detaillering te wensen over, waardoor we soms huisdiereigenaren door moesten verwijzen naar andere centra. We hadden behoefte aan meer geavanceerde beelden en details om huisdiereigenaren een snellere en nauwkeurigere diagnose te kunnen geven.”
Na een grondige analyse die uitwees dat de investering rendabel zou zijn, werd gekozen voor de MAGNETOM Sempra MRI van Siemens Healthineers. Deze MRI is speciaal geoptimaliseerd en geconfigureerd voor de veterinaire markt. De 60 cm hoge 1,5 Tesla MRI biedt een compleet veterinair MRI-pakket, waarmee scans mogelijk zijn voor neurologie, oncologie, het bewegingsapparaat, het hart en nog veel meer.
“Net nadat deze beslissing was genomen, kwam ik in dienst bij MCD en werd ik meteen onderdeel van het kernteam van dit project”, aldus Vivien Hoekstra, directeur van het AniCura Medisch Centrum voor Dieren. Er komen altijd dingen bij kijken die je in eerste instantie niet voorziet.”
Uitdagingen
Tien maanden voorbereiding was uiteindelijk nodig om de nieuwe MRI te kunnen huisvesten. In opdracht van Medexs voerden de Van Vliet Healthcare bedrijven Van Vliet Construction en Van Vliet Projects diverse elektrotechnische, werktuigbouwkundige en bouwkundige werkzaamheden uit om de ruimte geschikt te maken voor de nieuwe MRI-kooi. Onder andere de vloer werd verzwaard om het gewicht van de scanner en de kooiconstructie te kunnen dragen, en daarvoor was een omgevingsvergunning nodig. Er is het nodige overleg geweest hoe de quenchpijp het beste geïnstalleerd zou kunnen worden. En er moest een flink gat in de gevel worden gemaakt om de MAGNETOM Sempra naar binnen te brengen. De MRI-kooi zelf bestaat aan elkaar geschroefde modules/panelen van ferromagnetisch staal en speciale röntgendeuren.
Mitchel Gerlag, projectleider en engineer bij Medexs, vertelt over het project: “De afgelopen jaren worden we steeds vaker gevraagd om mee te denken bij het realiseren van afdelingen waar veel complexe technieken samenkomen, zoals laboratoria, Intensive Care Units, radiologieafdelingen en ruimtes voor nucleaire geneeskunde. Vanuit deze vraag zijn wij ons gaan focussen op het leveren van complete MRI-kooien. Dat deze aanpak wordt gewaardeerd blijkt uit de rechtstreekse opdracht die wij mochten krijgen vanuit AniCura waar wij in samenwerking met Siemens Healthineers de ruimte geschikt hebben gemaakt voor de nieuwe MRI inclusief de gehele MRI-afschermingscabine.”
Uitstekende projectbegeleiding
Vivien vervolgt haar verhaal: “Tijdens het project hebben we nog allerlei ad-hoc beslissingen moeten nemen: er was bijvoorbeeld een zwaarder koelsysteem nodig dan eerst was voorzien, en we hebben het aantal waveguides nog verhoogd. Elke week waren er nieuwe uitdagingen, ook om te zorgen dat onze patiënten en medewerkers niet te veel last ondervonden van de verbouwing. Gelukkig was de projectbegeleiding vanuit Medexs en Siemens Healthineers uitstekend. We hadden een goede communicatie en samenwerking en mede daardoor is alles volgens planning verlopen.”
Na het plaatsen van de nieuwe MRI is er nog een aantal weken nodig om alles in gereedheid te brengen voor het scannen van dieren. De MRI-kooi moet worden afgebouwd en de apparatuur moet worden aangesloten. In de tussentijd krijgen een aantal gespecialiseerde medewerkers uit het radiologieteam van MCD een training in het gebruik van de nieuwe apparatuur.
“Ons personeel had al langer de wens voor dit systeem. Met een klein team hebben we hard gewerkt aan dit project en het is dan ook een enorme opsteker dat de MRI er nu is”, aldus Vivien. “De nieuwe MRI is niet alleen een waardevolle aanwinst voor onze kliniek, maar ook voor alle huisdiereneigenaren in de regio. Zij kunnen nu in Amsterdam een afspraak maken voor een state of the art MRI-scan van hun huisdieren.”