De werking van een scopendroogkast

Al jarenlang vervaardigen wij bij Van Vliet scopendroogkasten. Over de hele wereld maakt men voor het drogen en opslaan van endoscopen gebruik van de door ons ontwikkelde technologie. Maar hoe werkt dat precies? Daar wordt in deze blog meer over uitgelegd. U leest hier dus meer over de werking en vervaardiging van onze scopendroogkasten (de Next Generation) en waarom dat voordelen voor u kan opleveren. Waarom zijn scopendroogkasten zo belangrijk?

 

Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel in een natte, warme omgeving waar een voedingsbodem aanwezig is. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk na het reinigingsproces over droge endoscopen te beschikken. En daar kan de scopendroogkast van Van Vliet Medical bij helpen. Als een endoscoop binnen vier uur na het reinigingsproces droog is, kan deze veilig gebruikt worden bij een ingreep. Onze scopendroogkasten drogen deze natte endoscopen én zorgen dat uw endoscoop tijdens de opslag droog bewaard wordt.


De scopendroogkast van Van Vliet helpt de groei van bacteriën actief tegen gaan. Daarnaast heeft het gebruik van een scopendroogkast ook op technisch en economisch gebied veel voordelen. De aanwezigheid van vocht is namelijk slecht voor de levensduur van kostbare endoscopen. Ook worden de endoscopen tijdens het drogen en opslaan minder vaak opgepakt en neergelegd waardoor er minder kans op slijtage is. Omdat de endoscopen ook kunnen worden opgeslagen in de scopendroogkast bespaart u op water, energie, zeep, tijd én personeel. Goed voor het milieu en uw portemonnee.


Hoe werkt een scopendroogkast?

Om op deze vraag antwoord te geven maken wij graag eerst duidelijk hoe je endoscopen kunt drogen. Het drogen van een endoscoop kan namelijk op verschillende manieren. Zo kun je drogen met behulp van adsorptie, warmte en lucht. Door te drogen met adsorptie zorg je dat het vocht zich aan moleculen hecht en dankzij deze moleculen wordt afgevoerd uit de endoscoop. Lucht blaast het vocht weg en warmte zorgt er voor dat het water snel verdampt.

Wij geloven dat adsorptie de veiligste en dus beste wijze is waarop een endoscoop gedroogd kan worden. Voorheen deden wij dat alleen door middel van warmte maar daar zijn wij in 1998 mee gestopt. Uit onderzoek bleek namelijk dat bacteriën zich bij warmte bijzonder snel vermenigvuldigen. Dit staat haaks op ons doel om met behulp van een scopendroogkast een voor de patiënt zo schoon mogelijke endoscoop te realiseren. Van Vliet Medical heeft daarom besloten om over te stappen op een droogproces waarin adsorptie en lucht gecombineerd worden.


Na de wasbeurt 

De endoscopen worden na in onze scopendroogkast aangesloten op adapters. Deze adapters zorgen er voor dat er per minuut 10 liter medische perslucht door de kanalen van de aangesloten endoscopen geblazen wordt. Ondertussen zorgt een constante flow in de kast dat de buitenkant van de endoscoop ook droogt. Binnen twee uur is de endoscoop van binnen én buiten volledig droog.


Wat zijn de voordelen van de Next Generation?

Zoals hierboven staat beschreven heeft het gebruik van de scopendroogkast van Van Vliet Medical meerdere voordelen. Zo bespaart u op personeel en materiaal, wordt de levensduur van endoscopen verlengt én draagt de kast bij aan een efficiënter klinisch proces. Maar wat maakt onze kasten nu zo bijzonder?


Onze kasten drogen bij een dauwpunt van minimaal min 43. Dat is flink lager dan de wettelijke eis van min 26. Wij kiezen hiervoor omdat wij de risico willen beperken. Daarnaast kunt u de kast gemakkelijk uitbreiden met een extensie vanaf 4 tot 8 endoscopen, droogt onze kast binnen twee uur en koppelt u onze kasten gemakkelijk aan uw (online) database.


Wat krijgt u bij de aanschaf van een scopendroogkast?

De NG-serie (Next Generation) is speciaal ontworpen als flexibele oplossing voor het drogen en bewaren van endoscopen. De Next Generation bestaat uit een geheel vernieuwde serie modulaire en verticale droog- en opbergkasten. Het basiselement waar voor acht endoscopen ruimte is kan worden uitgebreid met extra modules voor vier of acht endoscopen. Ook kunt u, indien u niet beschikt over een toevoer van droge perslucht, kiezen voor onze ADU3000. De Next Generation is in staat om volautomatisch te drogen. Daarnaast beschikt de kast standaard over een internetaansluiting, een binnenbak met ronde hoeken voor een optimaal reinigingsproces, een aansluiting voor medische perslucht, adapters om elk type endoscoop aan te sluiten, een interne ventilator met HEPA-filter, glazen deuren, statuslampen en een TAG-reader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven